A POLDER KFT magyar, gyepvetőmagokat forgalmazó cégként részben saját termeltetésű, hazai nemesítésű fűfajták vetőmagját kínálja és szerepelteti különböző gyepkeverékeiben.

A pázsitkeverékeink gerincét alkotó fűfajták részben saját nemesítésből származnak, melyek 1998 és 2000 között kaptak állami elismerést. Emellett más nemesítő intézmények, mint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán fenntartott fűfajták vetőmag-előállítása révén tudjuk biztosítani az igényeknek megfelelő választékot.

Saját nemesítésű fűfajták:

"Gulács" angolperje (Lolium perenne L.)

1998-ban minősített parkfű. Félig felálló növekedési típusú. A vetés évében a generatív hajtás képzésének hajlama gyenge. A levél színe közép-sötétzöld, levélszélesség közepes. Színtartó képessége, szárazság- és fagytűrő képessége is kiváló. Jó alkalmazkodó képességgel és társuláskészséggel rendelkezik. Középérésű, június végén, július legelején takarítható be. Magtermése 800-900kg/ha, ezerszemtömege 2-2,1g.

„Csobánc” vörös csenkesz (Festuca rubra L.)

2000-ben minősített parkfű. A fajta közepesen tarackosodó, hajtásai félig felálló típusúak. A levélhüvely antociános színeződése az alsó leveleken erős. A levéllemez nem összecsukódó, a fajra jellemző értékekhez viszonyítva széles, a színe középzöld- sötétzöld. A zászlóslevél hosszú és széles. Dús levélzetű sűrűn képződő hajtásai tömött, jól terhelhető, ugyanakkor esztétikus, szép pázsitot adnak. Szárazság- és fagytűrése kiváló. Betegségekkel szemben ellenálló. Maghozó állományainak érésideje középkorai (június 25-30), magtermő képessége kiváló (600-800 kg/ha). Ezerszemtömege rendszerint meghaladja az 1,5g-ot.

„Bece” juhcsenkesz (Festuca ovina L.)

1998 óta minősített, tömöttbokrú aljfű. Közepesen felálló hajtásnövekedésű, középzöld színű, enyhén hamvas. A levélszélesség keskeny-közepes. A virágzata korán megjelenő. A szár, valamint a virágzat is hosszú. A magszár a magérés felé vöröses árnyalatú, merev, felálló. Alacsony tápanyag- és vízigényű, szárazság és fagytűrése kiváló. Betegségekkel szemben ellenálló. Színtartó képessége, társuláskészsége jó. Kedvező esztétikai hatású, igen kevés nyírást igényel, tömött, alacsony pázsitot képez. Magtermő képessége, más aprócsenkesz fajtákhoz viszonyítva kiváló. A magérés időpontja június közepe. Ezerszemtömege rendszerint eléri a 0,8-0,9g-ot.

További, a POLDER által szaporított hazai nemesítésű fajták

„Tomaj” vörös csenkesz (Festuca rubra commutata L)

A fajtát Ivány Károly nemesítette, 2006-ban kapott állami elismerést. Tarackot nem fejlesztő, bokros fejlődésű, park típusú vörös csenkesz fajta. Önállóan is zárt, finomszálú, magas esztétikai értékű, dús állományú pázsitot képez, de kiváló társulás-alkotó képessége miatt magját keverékekben is érdemes szerepeltetni. Szárazságtűrő képessége jobb a többi vörös csenkesz fajtához képest. Éréskor aranysárgán fénylő, hosszú szára alkalmas virágkötészeti célokra is. Vetőmagja a többi vörös csenkeszhez képest kisebb, magtermő képessége jó.

„LIGET” felemáslevelű csenkesz (Festuca heterophylla Lam.)

Az Érdi Gyümölcs- és Disznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht fajtája, amelynek vetőmag-előállítását a Polder Kft végzi és felhasználja különböző keverékeiben. Jellemző a fajtára kiváló szárazságtűrése, és a hosszú élettartam.

Szálfüvek – elsősorban takarmánytermő gyepek létesítésére

„Keszthelyi 50” nádképű csenkesz (Festuca arundinacea Schreb)

A fajtát Ecker István nemesítette Dunántúlon begyűjtött populációkból és 1979-ben kapott állami elismerést. Kiváló alkalmazkodó képességgel bír, télállósága kitűnő, nedves és száraz fekvésben egyaránt jól terem. Eredményesen termeszthető a kevésbé vízrendezett területeken is. Korán sarjad, hosszú élettartamú. A gyepet jól zárja, legeltetéstűrése, zöldtömeg- és magtermő képessége egyaránt jó, gombabetegségekkel szemben ellenálló. Hasznosítása extenzív legelőkben vagy szilázsnak betakarítva tiszta telepítésben javasolt, mert keverékben elnyomhatja a társfüveket és a pillangósokat.

„Keszthelyi 51” magyar rozsnok (Bromus inermis Leyss.)

A fajtát Ecker István nemesítette Dunántúlról begyűjtött populációk keresztezésével, 1978-ban kapott állami elismerést. Évelő, hosszú életű, tarackos szálfű. Felálló bokrot nevelő, magas (150-160 cm), dús levélzetű fajta, levelei hamvaszöld színűek. Száraz fekvésű legelők telepítésére, felújítására ajánlott, de egyfajú telepítésben vagy pillangós társításban tömegtakarmány termesztésre is alkalmas. Korábbi hazai összehasonlító vizsgálatokban a gyepalkotó fűfajok közül a legmagasabb fehérjetartalmat adta (21%). A szélsőséges talajtípusok kivételével mindenhol termeszthető, télállósága és szárazságtűrése kiváló, más betegségekkel szemben is ellenálló.