Főoldal
"Érezd a gyep
       harmóniáját!"
A Polder Kft. termeltetési és vetőmag tisztítási szakemberek profi csapatával dolgozik együtt. Fűmag keverékek összeállítása mellett a vetőmagvizsgáló laboratórium keretein belül folyamatos minőség-ellenőrzés és fejlesztés képezi mindennapi tevékenységük részét.

A POLDER KFT az a magyar gyepvetőmag forgalmazó, amely túlnyomó részben saját termeltetésben előállított, hazai nemesítésű fűfajták vetőmagját kínálja, és ezeket használja fel széleskörűen különböző gyepkeverékeiben.
Az általunk forgalmazott fűfajták egy része saját nemesítésű, amelyek 1998 és 2000 között kaptak állami minősítést. Ezek a pázsitok létesítésére nemesített fajták alkotják pázsitkeverékeink gerincét. Ezek mellett más intézmények – legnagyobb részben a Pannon Egyetem Georgikon Kar – fajtáinak vetőmag-előállítása révén tudjuk biztosítani az igényeknek megfelelő választékot.

Saját nemesítésű fűfajták:.

"Gulács" angolperje (Lolium perenne L.)
1998-ban minősített parkfű. Félig felálló növekedési típusú. A vetés évében a generatív hajtás képzésének hajlama gyenge. A levél színe közép-sötétzöld, levélszélesség közepes.

Színtartó képessége, szárazság- és fagytűrő képessége is kiváló. Jó alkalmazkodó képességgel és társuláskészséggel rendelkezik.
Magtermesztés: középérésű, június végén, július legelején takarítható be. Magtermése 800-900kg/ha, ezerszemtömege 2-2,1g.

„Csobánc” vörös csenkesz (Festuca rubra rubra L.)
2000-ben minősített parkfű. A fajta közepesen tarackosodó, hajtásai félig felálló típusúak. A levélhüvely antociános színeződése az alsó leveleken erős. A levéllemez nem összecsukódó, a fajra jellemző értékekhez viszonyítva széles, a színe középzöld- sötétzöld. A zászlóslevél hosszú és széles. Dús levélzetű sűrűn képződő hajtásai tömött, jól terhelhető, ugyanakkor esztétikus, szép pázsitot adnak. Szárazság- és fagytűrése kiváló. Betegségekkel szemben ellenálló.
Maghozó állományainak érésideje középkorai (június 25-30), magtermő képessége kiváló (600-800 kg/ha). Ezerszemtömege rendszerint meghaladja az 1,5g,ot.

„Bece” barázdált csenkesz (Festuca rupicola Heuf)
1998 óta minősített, tömöttbokrú aljfű. Közepesen felálló hajtásnövekedésű, középzöld színű, enyhén hamvas. A levélszélesség keskeny-közepes. A virágzata korán megjelenő. A szár, valamint a virágzat is hosszú. A magszár a magérés felé vöröses árnyalatú, merev, felálló.
Alacsony tápanyag- és vízigényű, szárazság és fagytűrése kiváló. Betegségekkel szemben ellenálló. Színtartó képessége, társuláskészsége jó. Kedvező esztétikai hatású, igen kevés nyírást igényel, tömött, alacsony pázsitot képez. Magtermő képessége, más aprócsenkesz fajtákhoz viszonyítva kiváló. A magérés időpontja június közepe. Ezerszemtömege rendszerint eléri a 0,8-0,9g-ot.

„Somlyó” réti perje (Poa pratensis L.)

2000-től államilag elismert parkfű. A fajta növekedési típusa közepes-félig fekvő. A levél színe középzöld, szélessége keskeny-közepes. Virágzata korán megjelenő, virágzáskor 10-12 cm hosszú, egyenes. Szárazság és fagytűrő képessége kiváló, rozsdával és lisztharmattal szembeni toleranciája egyértelműen kimutatható.

Magtermesztés esetén: középkorai érésű, szemtermése pergésre nem hajlamos. Maghozama – megfelelő termőhelyen, jó termesztéstechnológiával – elérheti az 500-600 kg/ha-t.
Ezerszemtömege: 0,25-0,28g.

További, a POLDER által szaporított hazai nemesítésű fajták

„Tomaj” vörös csenkesz (Festuca rubra commutata L)
A legújabb nemesítésű, a Pannon Egyetem Georgikon Karának Genetika és Növénynemesítés Tanszékén előállított, 2006-ban állami minősítést kapott parkfű.
A POLDER KFT még ebben az évben megkezdte a fajta vetőmag-szaporítását. Mind a vetőmag elállítása, mind a pázsittelepítéseknél történt felhasználása során szerzett tapasztalatok igazolják a fajta kiemelkedő értékét.
A „Tomaj” tarackot nem fejlesztő, (bokros típusú) vörös csenkesz. Önállóan is zárt, nagyon finomszálú, magas esztétikai értékű, dús állományú pázsitot képez. Különleges értéke, hogy az összehasonlító fajtákhoz képest jobb a szárazságtűrése.

Keverékekben alkalmazva kiváló a társulás-alkotó képessége. Tarackosokkal együtt alkalmazva nagyon stabil, taposás-tűrő zárt gyepet alkot.
A POLDER KFT az igényes pázsitok létesítéséhez kínált keverékeiben meghatározó komponensnek szánja a fajtát.

„LIGET” felemáslevelű csenkesz (Festuca heterophylla Lam.)
Az Érdi Gyümölcs- és Disznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Kht fajtája, amelynek vetőmag-előállítását a Polder Kft végzi és felhasználja különböző keverékeiben. Jellemző a fajtára kiváló szárazságtűrése, és a hosszú élettartam.

Szálfüvek – elsősorban takarmánytermő gyepek létesítésére

„Keszthelyi 50”nádképű csenkesz (Festuca arundinacea Schreb)
Minősítés: 1979, 2007
Leírás, jellemzés: szára magas, sima, vastag, általában három nódusszal. Sűrű, széles, szétterülő bokrot fejleszt. Tőlevelei igen hosszúak és szélesek. Szárlevelei jóval rövidebbek. Bugája felálló, éréskor gyengén szétterülő.
Gazdasági érték: alkalmazkodó képessége kiváló.

Hideg, nedves talajokon és száraz viszonyok között is jól terem. Korán sarjadzik, gyors fejlődésű, hosszú élettartamú.
Termesztési javaslat: keverékben elnyomja a társfüveket és a pillangósokat, ezért inkább a tiszta vetése ajánlható. Hasznosítható extenzív legelőként vagy szilázsnak betakarítva.

„Keszthelyi 51”magyar rozsnok (Bromus inermis Leyss.)
Minősítés: 1978, 2008
Leírás,jellemzés: magas, vastagszárú ,felálló bokrot nevelő, hosszú, széles-levelű szálfű. Erőteljes tarackjai a talajban mélyen helyezkednek el. Bugája közepesen nagy, zöldesfehér színű.
Gazdasági érték: tűri a szélsőséges talaj- és éghajlati viszonyokat, extenzív körülmények között is jól terem. Viszonylag lassan sarjad, de azt követően intenzív fejlődésű. Kiváló takarmány- és magtermő képességű. Legeltetésre és tömegtakarmány termesztésre alkalmas tisztán vetve és pillangós társítással.

Termesztési javaslat: száraz fekvésű legelők felújítására és ilyen területeken létesítendő gyepek telepítésére alkalmas. A nedves, vízjárta talajokon a vízigényes fajok kiszorítják.

Keszthelyi 54 csomós ebír (Dactylis glomerata L.)
Minősítés: 1978, 2008
Leírás, jellemzés: szára alacsonyabb, puhább, kevésbé szilárd, mint más ismert csomós ebír fajtáké. Levele világoszöld, hosszú széles. Nagytömegű takarmányt ad, de virágzás után a beltartalmi jellemzői gyorsan romlanak
Gazdasági érték: extenzív viszonyok között is jól terem; szárazságtűrő. Rozsdával és lisztharmattal szemben ellenálló. Tiszta vetésben legeltetésre, szilázs és fűliszt készítésére egyaránt alkalmas.
Termesztési javaslat: a nem öntözött legelők felújításakor és telepítésekor értékes gyepalkotó, vagy egyfajú állományai kaszálhatók, sarjúja legeltethető.

Keszthelyi” óriás tippan (Agrostis gigantea Roth)
Minősítés:1962, 2oo7
Leírás, jellemzés: a tő felálló, laza bokrot alkot. Szára magas, szilárd, de nem durva. Levélzete dús, levele sötétzöld. A buga nagy, laza, virágzás után is szétterülve marad. Korán indul szárba, de későbben virágzik, mint a vadon termő változat. Magja is későbben érik.
Gazdasági érték: közepesen tarackosodó, szálfű jellegű. Télállósága kitűnő, szárazságtűrése jó. Az első növedékben ad nagy tömeget, de levélsarjúja is dús. Tartósan évelő.
Termesztési javaslat: a nedves vagy vízjárta, lazább szerkezetű, humuszban gazdag ásványi valamint tőzegtalajok nagy hozamú és jó minőséget adó fűfajtája. Gyepkeverékben és tiszta vetésben is használható.

developed by Webshark
©2009 Polder Kft.ISzombathely, Erkel F. u. 58.ITel/fax: 94/333-525I IAdatvédelemIOldal információkIOldaltérkép